9 Power Quotes for Times of StruggleIntrucat intregul proces electoral al Turului II al alegerilor pentru organele de conducere ale Colegiului Medicilor Bucuresti a fost unul viciat, departe de standardele juste ale democratiei participative si ale normelor uzuale si legale ale desfasurarii acestora, departe de principiile transparentei, eticii si egalitatii de sanse, am decis CONTESTAREA, in data de 6 Octombrie 2020, a intregului demers electoral, anularea alegerilor si reorganizarea lor in conditii de corectitudine totala si bazate pe principiile universal recunoscute ale democratiei non-discriminatorii ale membrilor C.M.M.B.

CĂTRE: Comisia Electorala a Colegiul Medicilor din Municipiul București

ÎN ATENTIA: Presedinte Comisie Electorala, Dl. Prof. Dr. Vlad Iliescu

CONTESTATIE

PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA ALEGERILOR PENTRU ORGANELE DE CONDUCERE ALE COLEGIULUI MEDICILOR BUCURESTI , OCTOMBRIE 2020

Domnule Președinte,

Subsemnatul Dr. Marian Stamate, medic primar ORL în cadrul Clinicii ORL a Spitalului Clinic Coltea București, membru al Colegiului Medicilor București, prin prezenta contest în totalitatea lui procesul electoral al CMMB și solicit anularea și reorganizarea Turului II al alegerilor pentru organele de conducere ale CMB și reorganizarea lor în condiții de transparență totală și corecte din punct de vedere al Statutului, Deciziilor CMR, Regulamentelor în vigoare și al  întregii jurisprudențe în vigoare care se referă la procesul electoral. Modul în care au fost organizate și desfășurate în 3-4.10.2020 ridica suspiciunea de fraudare a procesului electoral.

 

Voi enumera cateva aspecte care, cel puțin la nivel de formalitate a organizării, indica vicii care fac necesara anularea acestor alegeri:

 1. Nu s-a facut anuntare publica de desfasurare a alegerilor, nu s-au trimis informări prin e-mail si/sau SMS către membrii CMB, așa cum era necesar și obligatoriu,așa cum s-a făcut de către alte colegii judetene (până la trei informări pe e-mail) sau de către Colegiul Medicilor din România cu ocazia organizării de alegeri. Turul al II-lea trebuia organizat în aceleași condiții ca și Turul I, respectiv cu respectarea Deciziei de organizare a alegerilor (publicată în MO, partea I, nr. 986/9.12.2019) și respectiv anunțul transmis prin e-mail membrilor C.M.M.B. 
 2. Nu au fost informați membrii CMB despre numărul efectiv și real de electori valid în Octombrie 2020.
 3. Nu au fost informați membrii CMB despre numărul de buletine de vot tiparite în total (număr valid electori plus 3%), unde au fost tiparite, cat a costat și cine a plătit procesul de tipărire, unde au fost depozitate, cine a organizat și supravegheat acest proces, inclusiv cine a asigurat paza acestor buletine de vot și în ce condiții.
 4. Buletinele de vot nu au fost inseriate, fiind necesar și obligatoriu acordarea unui număr unic fiecărui buletin de vot, care trebuia trecut în dreptul fiecărui elector prezent, sub semnătura pentru a evita orice suspiciune de fraudă ulterioară.
 5. Candidații care NU erau votați de către electori nu puteau fi marcați corespunzător, prezentand posibilitatea ulterioară de manipulare a buletinelor de vot.
 6. Apariția inițială a anunțului despre Turul II 2020 purta data 2019. Ulterior a fost schimbată cu un anunț care menționa drept data de desfășurare Martie 2020, deși erau prevăzute pentru 3-4 octombrie 2020. 
 7. Anuntul privind calendarul final al alegerilor CMB disponibil oficial la adresa https://www.cmb.ro/wp-content/uploads/2020/10/PROGRAM-ALEGERI-CMMB.pdf este nedatat, nesemnat, nestampilat, nu are număr de inregistrare, în consecinta nu este asumat. Atrag atenția de a nu fi șters sau schimbat, acesta este deja salvat electronic și cu martori. Orice modificare intră sub incidența alterarii probelor,așa cum s-a intamplat deja cu anunturile eronate în care apareau succesiv date greșite: 2019, respectiv martie 2020.
 8. Prevederea de a depune contestațiile la alegeri doar în persoana la sediul CMB este abuziva și inactuala, în dezacord cu normele firești ale funcționarii moderne ale unei organizații profesionale și în contradicție cu recomandările privind pandemia COVID-19.
 9. Nu s-a comunicat public, prin mijloacele de comunicare electronice al căror rol este determinant în aceasta perioada, procentul real al participării medicilor bucureșteni la aceste alegeri, raportat la totalul membrilor cotizanți. Acest lucru este necesar pentru a putea aprecia dacă exista sau nu o reala reprezentativitate. 
 10. Nu au existat observatori externi anuntati în mod transparent/public, credibili, audiați în mod public, în afara oricăror suspiciuni. Nu a existat înregistrare video continuă a procesului de votare și a celui de numărare a voturilor disponibilă în mod transparent tuturor electorilor.
 11. Există discrepanțe marcante între numărul voturilor obținute de mai multi candidati, inclusiv subsemnatul, în Adunarea Generala si cele obținute pentru Consiliu, fiind cunoscut ca alegătorii votează, în cele mai multe cazuri, candidatul preferat atât pentru Adunarea Generala cat si pentru Consiliu, se naște astfel o vădită suspiciune a nelegalității și a unor eventuale fraude în procesul de numărare a voturilor de către Comisia Electorală a C.M.M.B.
 12. Normele electorale nu asigura un echilibru etic intre medicii UMF și cei non-UMF, ridicand serioase semne de întrebare privind reprezentativitatea și legitimitatea acestor alegeri: peste 91% din membrii Consiliului CMB rezultat în urma alegerilor aparține personalului UMF. Interpretarea care poate fi data suplimentar fiind aceea de discriminare mascată, dar persistentă în timp, atitudine și număr a majorității membrilor cotizanți ai CMB.

Pe cale de consecinta, va solicit, Domnule Presedinte, sa intreprindeti diligentele necesare pentru anularea alegerilor Turul II 2020 și reorganizarea lor în mod corect și transparent. Solicit, de asemenea, organizarea alegerilor strict prin vot electronic, acest lucru fiind în asentimentul, declarat public în mod continuu, al majorității membrilor cotizanți ai CMB.

 

Cu deosebita consideratie,

Dr. Marian Stamate

Data azi: 06.10.2020

București