SINTEZA ZILEI – faza pe medicina
Cotizatia de membru in Colegiul Medicilor se dubleaza, la 100 de lei. Asta inseamna ca medicul trbeuie sa dea in plus, pe fiecare an, inca 600 de lei catre Colegiu!!! Primind in schimb exact ceea ce a primit si pentru doar 50 de lei lunar.
In acelasi timp, nu am auzit nici macar zvonuri despre Colegiul Medicilor care fie sa construiasca un discurs public propriu, fie sa se alature discursului sindicatelor medicale pentru a opri abuzul asupra medicilor privitor la:
– faptul ca medicii sunt obligati sa faca cadou statului 12 garzi pe fiecare an, fiecare medic – garzi neplatite;
– garzile medicilor sunt platite la salariul din 2017;
– salariile medicilor raman la nivelul aparitiei Legii 153, fara nici o indexare, fara actualizare la inflatie, fara sporuri de noapte sau pentru munca periculoasa, fara echilibrarea ecartamentului de sporuri intre specialitati;
-nu am vazut proteste publice impotriva disparitiei normei de hrana (300 lei) sau a tichetelor de vacanta (1500 lei) din veniturile medicilor
– nu am vazut masuri ferme in directia rezolvarii devastatoarelor stari de lucruri din sistem , cum ar fi evitarea categorica a specialitatilor chirurgicale la rezidentiat – fapt ce va duce in cativa ani la desertificare chirurgicala in Romania in anumite regiuni ale tarii;
– au fost documentate si semnalate public semnificativ de catre Colegiu fenomenele de burnout la medici, insa fara a fi urmate de presiuni asupra autoritatilor care sa rezolve aceasta problema pe baza unui plan de masuri imediat implementabile si cu efect rapid benefic asupra unui corp medical epuizat si demotivat.
Ca si delegat al Guvernului, Colegiul Medicilor se raliaza astfel, in mod neinspirat, recentelor mariri anuntate privind cresteri ale taxelor si impozitelor, marind astfel taxa pe profesia de medic fara o analiza de impact apriorica si fara o necesara transparenta democratica consultare cu medicii romani. O eroare de abordare care, din pacate, s-ar putea sa aiba costuri de imagine nedorite pentru actuala conducere care ramane in mod nefericit dependenta de vechii conducatori de la centru si din teritoriu. Imposibilitatea functionarii unor colegii mici nu este un argument serios: acestea pot fi comasate/regionalizate la buna lor alegere – in virtutea autonomiei – sau pot delega reprezentarea unui colegiu care isi asuma asta , evident impreuna cu directionarea fondurilor catre respectivul colegiu teritorial. In caz contrar, se asuma ca medicii din colegiile mari trebuie sa suporte financiar si functionarea netransparenta a unor structuri cu care nu au nici o legatura – lucru ilogic si nedemocratic. Apare, astfel, riscul unor miscari centrifuge, de autonomizare a colegiilor mari, in dauna unitatii mult clamate a corpului medicilor romani.
Consilierii/sfetnicii presedintelui CMR si membrii Consiliului National au dat un chix spectaculos, de data asta. Spun asta pentru ca stiu ca atunci cand s-a votat traznaia in Consiliul National, domnia-sa s-a abtinut, un lucru intelept, de altfel.